MERT SANDALCI

Mert Sandalcı - Koleksiyonerlik

KOLEKSİYON > KOLEKSİYONERLİK

KOLEKSİYON NEDİR?
Öğrenme, zevk veya yarar amacıyla bir araya getirilmiş ve sınıflandırılmış nesneler bütünü.

KOLEKSİYONCU KİMDİR?
Koleksiyon merakı olan kişi.

PSİKOPATOLOJİK OLARAK KOLEKSİYONCULUK:
Az bulunan değerli ya da acayip nesneler elde etme ve toplama düşkünlüğü

PSİKOLOG GÖZÜYLE KOLEKSİYONCULUK:
Fayda gözetmeksizin her türlü eşyayı toplamaya karşı duyulan aşırı eğilim.

PSİKANALİZ NE DİYOR?
Koleksiyonculuk, psikanalize göre anal safhadaki bir takıntının işaretidir. Bu hastalığa özellikle saplantılı nevrozda ve ihtiyarlık bunamasında rastlanır.

PSİKİYATRLAR NE DİYOR?
Koleksiyonculukta mülkiyet içgüdüsünün aşırı gelişmesi veya sapması söz konusudur. Nesnelerin seçimi her şeyden öte hastalığın çeşidine bağlıdır. Seçim tek bir nesneye ya da birçok nesneye yönelmiş olabilir.
Geri zekalılar ve bunaklar değersiz nesneleri rasgele toplarlar.
Cimriler ise bir sembol olarak gördükleri altını toplarlar. Gösteriş meraklıları kendilerine hayranlık duyulması ve gıpta edilmesi ihtiyacını duyduklarından, bu ihtiyaçlarını gidermek için değerli ve orijinal eşya toplarlar.

Koleksiyon ve koleksiyoncular için ansiklopedik tanımlar böyle… Tüm bu tanımları bir kenara koyarak kendi koleksiyonculuğumdan bahsetmek gerekirse… Mutlaka genetik bir soyaçekim olmalı.

Babam gençliğinde pul koleksiyonu yapmış, emekliliğinde kendini çok ciddi bir para koleksiyoncusu olarak görürüz. Ben ise biriktirmeye çok küçük yaşlarda başladım. İlk hatırladığım seyyar Migros kamyonlarında satışa konan sebze ve meyvalarını fiyat etiketlerini biriktirmekti. Tam bir efemera koleksiyoncusu olarak başlamışım… Gençlik yıllarımda özellikle FDC (İlk Gün Zarfı) konusunda filateli camiasında ses getiren hayli ileri bir damga koleksiyonu oluşturdum. Daha sonra Osmanlı pulları, deniz kabukları gibi standart koleksiyonlar üreterek bilgi ve görgümü arttırdım. 1988’e geldiğimde daha önceden yapılmış, listeleri hazır koleksiyonları yapmaktan çok sıkılmaya başladım. Ani bir kararla pul ve FDC koleksiyonlarımı sattım. Artık o güne kadar yapılmamış, heyecanlı bir koleksiyonun peşine koşturacaktım. Sırada ilk Osmanlı kartpostal Editörü Max Fruchtermann vardı. Beraberinde pek çok editör için çalışmalar yaptım. Hayatımı değiştirecek olan Eczacılık Tarihi koleksiyonu 10 yıllık bir çalışma sonunda ortaya çıktı. Daha sonra sokak satıcıları, bira, Yalova Termali, Coca Cola, gazoz, Kağıthane ve İskenderun dekovilleri, cezaevi boncukları, cam boncuklar daha niceleri…

Bir süre sonra koleksiyon yapmak da zevk vermez hale gelmişti. Yaptığım koleksiyonları kitap haline getirmek, tanıtmak ve sonsuza kadar yaşamalarını sağlamak tek hedefimdi. Sanırım bu alanda ilk ve en kapsamlı çalışmalara imza atarak pek çok koleksiyoncuya ışık tutabildim. Sitemin bu bölümünde benim bu konudaki üretimlerimi paylaşacağım…

Bu kısa girişten sonra koleksiyonlara geçeceğim.

İrili ufaklı, tamam, natamam koleksiyonlar…

Kitaplaşabilenler, ziyan olup gidenler…

Zaman içinde hepsi burada olacaklar…