MERT SANDALCI

Mert Sandalcı - Özgeçmiş

HAKKINDA > ÖZGEÇMİŞ

23.07.1958 tarihinde Yük. Müh. Asil Sandalcı (1925-1988) ve Ersin Sandalcı’nın (1939 – 2014) oğlu olarak İstanbul’da doğdum. 4 yaşında iken çok sevdiğim eğitimci dedem Kudret Sandalcı’nın (1891-1976) özel öğrencisi oldum. Sayesinde aynı yıl okuma yazmayı öğrendim, 1962 yılının haziran ayında İlhami Örnekal İlkokulunda sınava girerek 2. sınıfa geçtim. Aynı yıl Eylül ayında Özel Işık Lisesi’nin 2. sınıfında okula başladım. Sınıf ortamına alışık olmadığımdan, hem de programdın biraz gerisinde olduğumdan 2. sınıfta çok zorlandım. Nuritap İçier adlı sınıf hocamın ilgisi ve desteği ile o zor yıl geride kaldı. 3. Ve 4. sınıfta hocam Leyla Hacaloğlu idi, çok sevecen, özü sözü doğru sempatik bir insan… Okul hayatını sevmemde rolü çok büyük olmuştur. İlk okul son sınıfı ise o yıllarda okulun en ciddi hocası olan Halet Ülkü’de okudum.

İlkokul bittikten sonra Ortaokul giriş sınavlarına girdim. Sadece Özel Işık Lisesi’ne… Onikinci sırada sınavı kazandım, Işık Lisesi’nde eğitimime devam ettim. Lise hayatım boyunca iki büyük hastalık geçirdim, orta mektepte ağır bir kabakulak ve lise son sınıfta neredeyse karaciğer felcine kadar dayanan bir sarılık… Lise hayatım genellikle derste dinleyerek öğrenip, kadarı ile evde pek fazla ödev ve çalışma yapmaya gerek kalmadan çok rahat geçti.

Üniversitede seçimim İnşaat Mühendisliği oldu. 1974 yılında girdiğim İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Galatasaray İnşaat Fakültesi’nden öğrenci hareketlerinin çok yoğun olduğu yıllarda iki yıl kaybederek Kasım 1980’de mezun oldum. Ne var ki üniversitenin başı boş yıllarında çok değerli dostluklar kurdum, çok keyifli bir gençlik yaşadım.

Üniversite yıllarımın şüphesiz en önemli olayı 1977 yılında yazlıkta tanıştığım Amerika’da eczacılık okumakta olan Gülnur Lengerlioğlu ile arkadaş olmamdır, 3 ay içinde onunla evlenmeyi kafama koydum. 1979’da Gülnur’u İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesine kaydettirdim, ben çalışmaya başladım, 04.08.1982’de evlendik. Gülnur mezun olduktan sonra 4 yıl Fako İlaç Fabrikasında çalıştı, ayrıldıktan sonra faal eczacı olarak çalışmaya son verdi.

Ben ise sırasıyla Edirne Lalapaşa Çimento Fabrikası İnşaatı saha mühendisi, Çorlu NATO Havaalanı İnşaatı Müşavir Kontrol Mühendisi ve II. Boğaz Köprüsü İnşaatı Toprak İşleri ve Alt Yapı Şantiye Şefi olarak 1989 yılına kadar çalıştım. O yıl köprünün açılış töreninde mühendislerin protokolde yeri olmadığı için açılış törenine kamyonet şoförü olarak girdim, ardından meslekten ve çalışmakta olduğum S.T.F.A şirketinden istifa ederek adı unutulacak bir mühendis olmak yerine dünyaya kalıcı eserler bırakmak istediğim için hayatımın yönünü değiştirdim.

Tüm bu yıllar boyunca mesleki faaliyetlerinin yanı sıra çocuk yaşlarımdan itibaren filateli (pul koleksiyonculuğu) ve nümismatik (para koleksiyonculuğu) alanlarında ürettiğim ciddi koleksiyonları geliştirmiştim. 1989’da eşim Gülnur Sandalcı ile birlikte efemeral (kısa ömürlü, gündelik) belge koleksiyonları üzerine çalışmaya başladım:

İlk olarak ele aldığım konular kartpostal editörü Max Fruchtermann’ın hayatı, basmış olduğu sayıları 2200’ün üzerindeki Osmanlı kartpostalları oldu. İkinci çalışmam ise sayıları 7500’ü bulan Osmanlı ve genç Cumhuriyet’in eczacılarının hayat hikayeleri oldu. 2500 civarında kartpostaldan oluşan “Max Fruchtermann Kartpostalları” kitabı 2000 yılında 3 cilt olarak Koçbank’ın sponsorluğunda basıldı.

Eşimin desteğini alarak gerçekleştirdiğim, eczacılık tarihi konulu, Belgelerle Türk Eczacılığı adı altında 9 ciltten oluşan ikinci çalışmam bir dizi halinde Dr. Nejat Ferit Eczacıbaşı Vakfı tarafından 10 yıl boyunca basıldı. Bu kitaplarda koleksiyona ait 3000’den fazla belge yayınlandı. Son olarak koleksiyonu Nezih Barut’a (Abdi İbrahim) devrettiğimde 10.000’den fazla belgeye ulaşmıştım.

Bu çalışmalarımın yanı sıra ilgi duyduğum pek çok konu üzerinde ayrıntılı çalışmalar sürdürdüm, koleksiyonlar ürettim ve yayın yaptım. Bunlar: 2004’te Anılar ve Belgelerle Seyyar Satıcılar (6 fasikül). 2002 yılından itibaren araştırmaya başladığım ve üç yıl süren hummalı bir çalışma ile kaleme aldığım “Feyz-i Sıbyan’dan Işık’a Feyziye Mektepleri Tarihi” (2005, 2013) “Novartis 10” (2006) “Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Bira’ya Dair” (2009), “1952’den Günümüze Adıyla Tadıyla SANA” (2013), Eskişehir Eczacılık Tarihi (2013) “İskenderun’da Bir Küçük Tren Varmış”, (2013) “Gelişimin Gurur Dolu 10 Yılı- PEPSICO”(2014), “Kağıthane- Kemerburgaz-Ağaçlı- Çiftalan Demiryolu” (2005, 2013, 2015), Majesteleri Sultan’ın Başhekimi, Meclis- Âyan Senatörlerinden, İmparatorluğun Sivil ve Askeri Hastanelerinin Genel Müfettişi, Ekselansları, Doktor MAVROYÉNİ PAŞA’dan, Ekselansları, Doktor ZAMBAKO PAŞA’ya MEKTUP”(2016) dur.

Son çalışmam ise öğrencim Damla Kırcı ile birlikte hazırladığım “Dr. Ali Vasfi ATABAY Pendik Sanayii Ziraiye ve Kimyeviye Müessesesi-Pendik”dir (2017).

Uluslararası bilimsel toplantılarda (4), ulusal bilimsel toplantılarda (13) bildirim yayınlanmıştır. Eczacılık Tarihi Konulu 11 kitabım, 129 makalem bulunmaktadır. Eczacılık tarihi dışında muhtelif konularda 18 kitabım 54 makalem yayınlanmıştır. Bu sitede hepsi hakkında bilgilere ulaşacaksınız.

Kimi çalışmalarım belgesellere konu oldu. 1998’de Radyo ve Televizyon Gazetecileri Derneği Cengiz Polatkan ‘En İyi Televizyon Programı’ ödülü, 11. Uluslararası Ankara Film Festivali Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ikincilik ödülü, 1998 Adnan ÖZTRAK En İyi Televizyon Programı ödülü ve Asya-Pasifik Yayın Birliği (ABU) En İyi ve Profesyonel Film ödülü sahibi “Eskici”nin, “Siyah Bukleli Kız” ve “Max Fruchtermann’ın İzinde” adlı bölümlerinin danışmanı olarak çalıştım. Bunun dışında Kültür Bakanlığı için hazırlanmış “9. Kilometre taşı” adlı filmin de danışmanlığını yaptım.

Bazı önemli ödüllere de lâyık görüldüm. Türkiye’de Eczacılık Tarihi Kongrelerinde ilk kez verilen “Hacı Hamdi Bey En İyi Araştırmacı Ödülü” (2002), Marmara Üniversitesi ve Türk Eczacılar Birliği tarafından verilen “Eczacılık Mesleğine Hizmet Onur Ödülü” (2004) ve Yılın En İyi Eczacılık Tarihi Çalışması dalında öğrencilerimle birlikte hazırladığımız “Eskişehir Eczacılık Tarihi” kitabıyla “Altın Havan” (2013) ödülü.

Halen Yeniyüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde Eczacılık Tarihi dersi Öğretim Görevlisi olarak çalışmaktayım. Öncesinde 5 yıl Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde ve 5 yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Eczacılık Tarihi Dersleri verdim. Türkiye’nin her köşesindeki eczacılık fakültelerinde gün boyu süren konferanslar vermekte, pek çok platformda konuk konuşmacı olarak eczacılarımıza ve diğer tarih meraklılarına hitap etmekteyim.